Followers

Monday, 7 November 2016

Persiapan Solid Food #nuraisyahtasnim Part 2- The Fruits & Vegetables

Assalamualaikum...

Bila ibu semangat anak mula makan.

Everything must perfect head to toe.

Part 1 baca >> SINI <<klik link

Untuk Aisyah kali ni lebih explore macam-macam.
Kalau Thaqif dulu tak nervous camni tapi masih tak sempurna.
Masa tu target kasi anak bubur.kasi anak bubur. Sebulan la anak hadap bubur kosong.
Taksub sangat bubur kosong.
Pastu mula campur puri bagai pun lebih kurang ulang sama je.

Untuk Aisyah kali ni, ibu lebih terbuka, lebih semangat nak menyediakan makanan untuk si kecil. Target nak memperkenalkan lebih pelbagai makanan untuk Aisyah.

Antara sayur dan buah terawal Aisyah akan rasa.


A. Sayur

1. Labu
2. Ubi keledek
3. Lobak merah


B. Buah 

1. Betik
2. Pear
3. Epal
4. Mangga


Apa pilihan mummies untuk anak-anak?

Oh. Ye. Kite mulakan Aisyah dengan bubur nasi. Beras putih ialah cereals pertama Aisyah.
Inshaa Allah bila Aisyah menginjak 7bulan+, kite akan memperkenalkan Aisyah dengan cereals lain seperti beras perang, oat, barli serta pasta.

Itu nanti kite akan cerita lagi lepas ni.

4 comments:

  1. Kita utk 3rd baby solid food lambat lagi.. heheh baru sebulan.. dulu masa anak no 2 memang prepare puree cube tu utk stock seminggu.. senang nak bg pengasuh masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi mamajue...kite ni puree untuk sebulan terus dah kot siap.pagi bangun panaskan je bekal untuk ank kat taska

      Delete
  2. Salam kenal dari Mamajue.. Follower 248

    ReplyDelete